BRUIXES

De bruixes n’hi ha hagut sempre, l’imaginari popular n’és ple de dones velles, lletges, encorbades i vestides amb parracs capaces de causar el mal d’ull o fins i tot la mort amb els seus poders sobrenaturals. 
Sovint il·lustrades als contes infantils amb un prominent nas llarg i punxegut i una berruga a la punta, acostumaven a ser vistes amb una escombra, acompanyades d’un gat negre i una mirada malèfica amagada sota un barret també llarg i punxegut. 
Aquesta és una imatge icònica que ens ha acompanyat al llarg de segles, tanmateix si fem un repàs a les diferents investigacions històriques descobrim que la realitat de les dones acusades de bruixes s’assembla poc o gens als personatges de les pel·lícules i el folklore cultural. Diverses investigacions afirmen que les bruixes eren dones que exercien de guaridores a les seves comunitats gràcies als seus coneixements, transmesos de mares a filles, sobre l’ús medicinal de les plantes i herbes. De fet, alguns estudis les consideren les primeres metgesses i anatomistes de la història d’occident, a més de les primeres farmacòlogues. Per aquest motiu eren conegudes entre el veïnat com a dones sàvies. 
Ser dona i sàvia en una societat misògina, però, comporta un risc i si, a més, eren pobres, solteres, solitàries o la seva manera de viure no s’ajustava als cànons socials de l’època, es convertien en el boc expiatori de tots els mals.

A Catalunya, entre els segles XV i XVIII milers de dones van ser acusades i jutjades per bruixeria. Van morir penjades o cremades després de judicis manipulats i sàdiques tortures.

En una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d'una organització criminal liderada pel mateix diable.

La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. 

Contra aquestes dones, el poder es va saltar les pròpies lleis i les va jutjar sense cap garantia processal. Aquelles dones van ser el boc expiatori d'una societat convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies i disposada a buscar-ne les culpables i assenyalar-les.


Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues... Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”.

 

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria.

 

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història.

 

L’obra teatral BRUIXES (estrenada el 2022) i BRUXES -EL JUDICI- (propera estrena Juliol 2024 a Creixell) és un homenatge a totes aquelles dones que, al llarg de la història, han estat falsament acusades de bruixes pel fet de ser sàvies, lliures i valentes. I a totes aquelles persones que encara avui pateixen discriminacions i persecucions.

 

Les Bruixes del Baix Gaià (anteriorment Bruixes de Creixell) som un grup de teatre amateur que ens dediquem a recuperar la memòria d’aquelles dones innocents, a reivindicar a totes les que han estat reprimides al llarg de la
història, a promoure’n la reparació i
dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge, utilitzant les arts escèniques com a mitjà per arribar a tot el públic.

 

No eren bruixes, eren dones!

 

Si voleu saber més de nosaltres, cliqueu damunt dels següents títols: 


EL VIATGE DE LES BRUIXALLONES 






Si voleu formar part del grup de teatre amateur "Bruixes del Baix Gaià" podeu escriure un correu a bruixesdelbaixgaia@gmail.com




 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada